Ivan-T.jpg

Ivan Tzatchev

For sjette gang skal Tromsø kommune dele ut en idrettspris. I statuttene står det at prisen kan tildeles personer, lag eller foreninger tilknyttet idrettsmiljøet i Tromsø kommune. Prisvinneren må enten ha oppnådd gode resultater som er med på å sette Tromsø på kartet, eller på annen måte gjort en fortjenestefull innsats for å løfte idrettsmiljøet i kommunen.

Prisen skal henge høyt, og vi tror at en slik standard ble satt ved de tidligere tildelingene, der Ole Martin Årst, Kjell Lorentsen, Børge Johansen , Sara Svendsen og Agnetha Johansen Åsheim, og sist Ørjan Hansen fikk prisen.

Kultur, Idrett og Oppvekstkomiteen i Tromsø kommune tildeler prisen etter en begrunnet innstilling fra idrettsutvalget som har hatt følgende sammensetning:

Magnar Nilsen
Anni Skogmann
Jonni Ternli
Ståle Madsen
Alf Konrad Wilhelmsen
Svein Morten Johansen
Øyvind Jørgensen
Børge Pettersen

”Vi skaper ikke verdensmestre, men positive individer som kan møte morgendagen med åpent sinn og god fysikk” sier kandidaten til kommunens idrettspris 2010.

De fleste trenere med tilsvarende kompetanse, både teoretisk og praktisk, er i dag trenere på et veldig høyt nivå, landslag og tilsvarende.

Ivan Tzatchev har valgt å trene barn og unge i taekwondo i lokalmiljøet. Han er leder for Polar ATN-Taekwondo. Han er også opphav til taekwondoklubber i forskjellige bydeler, Hamna, Lunheim, Reinen og Prestvannet. Mer enn 1000 elever har han opp gjennom årene trent opp til ulike nivåer i denne idretten. Mange av disse har vokst opp og trener andre elever nå, andre er utøvere av sporten på et høyt nivå. I dag er det mer enn aktive 200 utøvere, fra 6 til 70 år, i de ulike bydelsklubbene han har ansvaret for.

Taekwondo er en allsidig treningsform og kan drives på mange plan, som mosjonsidrett, for å lære selvforsvar og som toppidrett. Disiplin og etikette står sentralt i treninga.

Gjennom et stort samfunnsengasjement har Ivan sett muligheten for bruke idretten til å få med seg grupper barn og ungdom som kanskje ikke alltid har det så lett, til å bli med på aktiviteter. Gjennom Idrettens storbyprosjekt, Stopp volden og Flerkulturelt Forum rekrutterer han barn og unge og skaper et tilbud med fysisk aktivet og sosialt miljø. Godt miljø og god trivsel er et godt fundament i alle idrettsklubber. Ivan har bygd opp klubbene på barnas premisser, bl.a. ved at han har bygd opp klubbene i bydelene slik at treningen kan foregå i nærmiljøet.

I kampsportmiljøet er Ivan regnet som en kapasitet både nasjonalt og internasjonalt. Han er dommer på internasjonalt nivå, han er leder for Advanced Taekwondo Norway, leder for Tai Chi Chuan Norway. I tillegg innehar han en rekke verv innenfor idretten både på krets og forbundsnivå.

Ivan har en rekke medaljer hengende på skryteveggen hjemme, men sier sjøl: ”Jeg har aldri ønsket å bli verken Norges eller verdens beste. Mitt ønske har alltid vært å bli den beste treneren og lederen. Jeg føler jeg har nådd mine mål, og vil hjelpe andre med å nå sine – og realisere sitt potensiale.

Ivan kom fra Bulgaria til Norge i 1973 som musiker, og har mesteparten av tiden, bodd i Tromsø. Få vet at han egentlig er utdannet ved musikkonservatoriet i Sofia, Bulgaria, lydteknikerutdannelse fra USA. I Norge har han en Bachelor Idrett og bevegelsesvitenskap fra NTNU i Trodheim, coaching og lederskap fra Norges idrettshøgskole i tillegg til at han har gjennomført diplomtrenerutdannelse gjennom Norges Idrettsforbund.

Ved siden av taekwondo jobber Ivan som lærer og kursholder for Norges Kampsportforbund, samt med klubb og organisasjonsutvikling. Han er basistrener for Norges Toppidrettsgymnas i Tromsø innenfor langrenn, svømming og skiskyting. Han er også basistrener og ressursperson for Olympiatoppen Nord Norge.

Treningstimene for barn og ungdommene prioriterer Ivan høyt. Møter og andre ting som kolliderer med en treningstime blir prioritert bort. Han stortrives når han instruerer, noe som smitter over på elevene. Hans egen kunnskapstørst og egenutvikling gjør at han stadig utvikler nye øvelser og teknikker, noe som gjør treninga aldri kjedelig.

Gjennom sitt virke for å skape arenaer for fysisk aktivitet for alle, på alle nivåer og alder, fremstår Ivan Tzatchev som en verdig vinner av Tromsø kommunes idrettspris 2010.

Vi ønsker lykke til med det videre arbeidet innenfor kampsportmiljøet i Tromsø.