Til: Formannskapet i Drammen kommune
Viktigheten av tilstrekkelige idrettsanlegg
Idrettsanlegg er essensielle for å fremme fysisk aktivitet, sosial interaksjon og generell trivsel blant innbyggerne. Det er derfor avgjørende at Kommunedelplan Gulskogen nord inkluderer tilstrekkelige arealer til idrettsformål for å møte behovene til en voksende befolkning. Den nåværende planen foreslår å "klemme inn" idrettsanlegg i den eksisterende idrettsparken uten at denne utvides mer enn marginalt, noe som er utilstrekkelig for å betjene opp til 16-17000 innbyggere.
Drammen idrettsråd har fra tidlig i planprosessen meldt inn behovet for å avsette areal til idrettsformål. Vi stiller oss svært undrende til at det nå i sluttfasen faktisk er tatt ut areal som tidligere har vært angitt for idrettsformål (jordet til Axel Andersen).
Arbojordet som en løsning
Vi støtter forslaget om å vurdere Arbojordet som en løsning for å etablere arealkrevende idrettsanlegg. Dette området er blant de siste ledige arealer som kan egne seg til slike anlegg i de sentrumsnære deler av Drammen. Et mer sentrumsnært idrettsanlegg på Gulskogen kan nås fra flere kommunedeler med langt mindre bruk av personbil, noe som også er miljømessig fornuftig.
Alternativer som bør drøftes
Vi mener at en dypere medvirkningsprosess ville fått frem flere og andre forslag og idéer. For eksempel muligheten for å legge en idrettshall på eiendommene 109/53, 109/118 og 105/143. Det lokale idrettslaget på Gulskogen, Strømsgodset Idrettsforening, har allerede store utfordringer med å kunne utvikle sine tilbud på grunn av mangel på anlegg. Det er et stort behov for en hall som kan gi mulighet for utvikling av håndball, basketball, volleyball og andre innendørsidretter som etterspørres i kommunedelen.
Hvordan passer dette inn i kommunens målsettinger?
Drammen kommune har som målsetting å være et godt sted å leve, og dette innebærer å sikre at innbyggerne har tilgang til nødvendige fasiliteter for en sunn og aktiv livsstil. Ved å ikke avsette tilstrekkelige arealer til idrettsformål i Kommunedelplan Gulskogen nord, risikerer vi å undergrave denne målsettingen. Idrettsanlegg er essensielle for å fremme fysisk aktivitet, sosial interaksjon og generell trivsel blant innbyggerne.
Hvordan planen treffer FNs bærekraftsmål
Planen for Gulskogen nord kan også vurderes opp mot FNs bærekraftsmål. Her er noen relevante mål og hvordan planen kan bidra til å oppfylle dem:
- Mål 3: God helse og livskvalitet: Ved å sikre tilstrekkelige arealer til idrettsanlegg, fremmer vi fysisk aktivitet og helse blant innbyggerne. Dette bidrar til bedre livskvalitet og forebygging av livsstilssykdommer.
- Mål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn: Planen bør inkludere idrettsanlegg som en del av en bærekraftig byutvikling. Sentrumsnære idrettsanlegg reduserer behovet for personbiltrafikk og fremmer bruk av kollektivtransport, sykkel og gange.
- Mål 13: Stoppe klimaendringene: Ved å redusere behovet for personbiltrafikk ved utvikling av bonære idrettsanlegg, bidrar vi til å redusere klimagassutslipp og fremme miljøvennlige transportalternativer.
- Mål 17: Samarbeid for å nå målene: En inkluderende medvirkningsprosess som involverer lokalsamfunnet, idrettslag og andre interessenter, bidrar til å styrke partnerskap og samarbeid for å oppnå bærekraftige løsninger.
Vi håper at dere vil ta våre bekymringer til etterretning og vurdere nødvendige justeringer i planen for å sikre tilstrekkelige arealer til idrettsformål.