Idrettspresident Berit Kjøll prater med to av jentene som er ansvarlig for «Rosa sko»-konseptet på Bjerke videregående skole, Soukaina Saoudi og Hanne Eriksen. Jentene er stolte over at Bjerke videregående skole er alene om å rekruttere 4.-klassejenter til idretten, men håper flere videregående skoler følger etter. Foto: Geir Owe Fredheim
Idrettspresident Berit Kjøll prater med to av jentene som er ansvarlig for «Rosa sko»-konseptet på Bjerke videregående skole, Soukaina Saoudi og Hanne Eriksen. Jentene er stolte over at Bjerke videregående skole er alene om å rekruttere 4.-klassejenter til idretten, men håper flere videregående skoler følger etter. Foto: Geir Owe Fredheim

Unikt «Rosa sko»-prosjekt rekrutterer jenter til idretten

Over 30 jenter fra idrettslinja på Bjerke videregående skole har et unikt rekrutteringsprosjekt i Norge. Målet er å rekruttere jenter, spesielt med minoritetsbakgrunn, til fotballen og organisert idrett.

For syvende året på rad drar jentene på idrettslinja på Bjerke videregående skole i gang «Rosa sko»-dagen hvor de samler jenter fra 4.-klasse til en felles aktivitetsdag. I dag, 6. april, var godt over 500 jenter samlet på kunstgressbanen og i flerbrukshallen til Linderud IL i Groruddalen for å delta i lek og moro, spille fotball, spise god mat og ha det gøy.

- Målet er å gjøre at idretten for enkelte ikke fremstår som så skummel. Mange jenter sier til oss at det bare er guttene som spiller fotball i friminuttene og på fritiden. Etter at vi har vært på skolene i fire uker og introdusert jentene for fotballen, er det stadig flere som sier at de også har begynt med fotball, sier Hanne Eriksen (19) som selv spiller fotball for Årvoll IL.

Stolte av Bjerke vgs
Soukaina Saoudi (18), som spiller innebandy for Grei IL, er stolt over å at hennes skole er alene i Norge om å ha dette konseptet.

- Vi er den eneste skolen i Oslo som har dette tilbudet, og kanskje i hele Norge, og det er vi stolte av. Det er bra vi får litt PR og besøk av pressen. Derfor oppfordrer vi andre videregående skoler til å gjøre det samme som oss, sier Saoudi.

- Hvorfor synes dere det er så viktig å rekruttere jenter til idretten?

- Idrett er viktig for å lære seg sosialisering, du møter nye folk og du blir formet som personer. Idretten bidrar til at man treffer andre jenter i samme alder. Det er i 9-10 års alderen man ofte finner mer ut av hvem de selv er, hvem de vil være sammen med og hvordan man skal være. Du får venner for livet. Dessuten er idrett viktig for både helsen og gleden, sier jentene.

Artikkelen fortsetter under bildet.
rosasko3.jpg
Idrettspresident Berit Kjøll danser med 4.-klassingene under åpningen av «Rosa sko»-dagen på Linderud. Foto: Geir Owe Fredheim

Hylles av idrettspresidenten
Prosjektet hylles av norsk idrett og idrettspresident Berit Kjøll som deltok under åpningen i Linderud flerbrukshall.

- «Rosa sko» er et glimrende eksempel på hva idrett kan bidra til av glede, utfordringer og prestasjoner. Å se hvordan idrettsglede og mestring går hånd i hånd på denne fotballturneringen er virkelig spesielt. Prosjektet støtter også opp under det idretten setter høyest, nemlig visjonen vår; «idrettsglede for alle», sa Berit Kjøll under appellen hun holdt for barna.

Hun er glad for at det finnes lokalt engasjement, i Groruddalen og på Bjerke videregående skole, for å rekruttere flere jenter til idretten.

- Idretten har fortsatt en vei å gå når det gjelder kjønnsbalanse og likestilling. Dette må vi erkjenne og ta inn over oss for å komme videre dit vi ønsker. Idrettsstyret har som et av våre prioriterte bærekraftsmål satt opp mål nr. 5: Likestilling mellom kjønnene. Dette jobber vi målrettet med. Og dette er viktig for meg, sa Kjøll som håper at mange av jentene som deltok i dag, også blir med videre i organisert idrett.

- Det viktigste her i dag er at dere opplever idrettsglede, uavhengig om dere vil være styreleder, drive med breddefotball eller spille på landslaget. Men jeg håper selvsagt at dere også i fremtiden er med slik at vi kan oppnå en bedre kjønnsbalanse i idretten. I dag er det bare 20 prosent av styreledere i idretten som er kvinner. Og det er altfor lite, sa Kjøll.

Målet med «Rosa sko»:

  • Rekruttere jenter, og spesielt jenter med minoritetsbakgrunn, inn i fotballen og organisert idrett generelt. Fotball kan åpne dører til andre idretter og vi ønsker at flere jenter skal få like mye glede av idretten som vi selv har hatt. Vi ønsker å løfte fram de jentene som ofte blir «glemt» når det er snakk om idrett, nemlig innvandrerjentene.
  • At dette skal bli en samfunnsbindene og positiv virksomhet i lokalsamfunnet som bidrar til å fremme fysisk aktivitet og sosialisering.
  • Prosjektet skal leve videre og bli en merkevare for Bjerke vgs, samtidig som det kan bli en mulig mal for andre videregående skoler i landet.