AdobeStock_116322286.jpeg

Tre av fire ungdommer trener flere ganger i uka.

I statsbudsjettet for 2024 ble det avsatt ytterligere 100 millioner til idrettslagenes arbeid for inkludering av barn og ungdom mellom 6–19 år. Det ekstraordinære tilskuddet kom som en respons på den økende sosioøkonomiske ulikheten som hindrer barn og unge i å delta i idrettsaktiviteter. Midlene, som for Drammen var på kr 3 675 378,00, er fordelt og ble utbetalt til idrettslagene i Drammen før påske.

Ungdatasenteret ved OsloMet og Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett på NIH har nylig publisert en rapport som forteller at tre av fire 10-12 åringer trener flere ganger ukentlig, men viser samtidig at vi nettopp har en vei å gå for å lykkes med å skape idrettsglede for alle.

"Likevel viser rapporten at idretten har utfordringar med å nå sitt eige mål om idrettsglede for alle. Barna som deltok i rapporten blei delt inn i fem grupper etter kva slags sosioøkonomisk bakgrunn dei kom frå. 75 prosent av dei med flest ressursar i heimen hadde idrett som fritidsaktivitet, mot 53 prosent av dei med færrast ressursar" (Strandbu & Bakken, 2024)

Rapporten viser videre at trivselen blant barna som deltar i idretten er høy sammnelignet med de som ikke deltar i idretten, og illustrerer viktigheten av å få med enda flere i den organiserte aktiviteten. Midlene som tildeles i denne runden er ment for å bidra til å nå nettopp denne målgruppen, og vi ber om at idrettslagene tenker nøye gjennom hvordan midlene kan stimulere til nye medlemmer. 

Les mer og last ned hele rapporten ved å følge lenkene under: