IMG_5583.JPG

Gymsal som standard ved utbygging av nye skoler

Onsdag 8. november skal kommunestyret vedta Rom- og funksjonsprogram og arealprogram for skoler i Lillestrøm kommune. Kommunedirektøren foreslår at gymsaler skal være standard på nye skoler, idrettsrådet er sterkt uenig dette forslaget.

I temaplanen for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet, som ble vedtatt 9. november 2020, står det:

«Ved bygging av fremtidige skoler i Lillestrøm bør det ligge til grunn et prinsipp om at det minimum bygges 1 baners flerbrukshall, i stedet for mindre kroppsøvingsenheter/gymsaler. Med dette menes spilleflate på 40x20 meter og 7 meter takhøyde. Frivilligheten har et behov for idrettshaller, og de står for 60% av brukstiden, mens skole står for 40%».

 

Det var derfor en overraskende lesning at kommunedirektøren foreslår at gymsal blir standard på utbygging av skoler i denne saken. Vi har ikke vært kjent med at en sak av så stor betydning skal til politisk behandling, og reagerer på at arbeidsgruppen som er nedsatt i utarbeidelse av romprogrammet ikke er representert ved ansatte fra idrett, barn og unge, frivillighet eller kulturseksjonen. Bygging av gymsaler er en utdatert tankemåte, og alle sammenlignbare kommuner bygger idrettshaller i tilknytning til skoler. 

 

Vårt innspill ble oversendt til politikerne i forkant av Hovedutvalget for kultur, hovedutvalget for miljø og samfunn, og hovedutvalget for oppvekst, samt nytt innspill til politikken før saken skal behandles i kommunestyret onsdag 8. november. I behandlingen av saken i Formannskapet ble forslaget fra Senterpartiet om å innføre prinsippet fra temaplanen, nedstemt med 12 mot 3 stemmer (Sp, MDG og Sv). Vi ber om at flere av de politiske partiene ser viktigheten av dette vedtaket, og evner å se behovet for idrettshaller både til undervisningsøyemed - og frivillighetens behov!

 

Innspillet kan leses i sin helhet i høyre kolonne.