Ole Martin Årst

Ole Martin Årst

Tromsø kommune har i mange år utdelt en egen kulturpris. Det utvidede kulturbegrepet medførte også at idrettslag og personer innenfor idrettsbevegelsen kunne motta kulturprisen, noe som har skjedd ved tre anledninger.

Det har imidlertid lenge vært et ønske om å få en egen idrettspris. Det er over 20 000 medlemmer i ulike idrettslag i kommunen, og det er mange, både aktive, i støtteapparat og frivillige som er med på å synliggjøre idrettsbyen Tromsø. Det er derfor en glede at vi i år for første gang kan utdele Tromsø Kommunes idrettspris.

Kulturkomiteen i Tromsø kommune tildeler prisen etter en begrunnet innstilling fra idrettsutvalget som har bestått av følgende medlemmer:

Svein Morten Johansen
Anni Skogmann
Turid Luneborg
Jens Ole Thyholdt
Alf Konrad Wilhelmsen
Øyvind Jørgensen
Børge Pettersen

IDRETTSPRISEN 2005

Idrettsåret 2005 har på mange måter vært et begivenhetsrikt år for Tromsøidretten. Resultatmessig er det mange aktuelle kandidater å velge mellom, og som fortjener idrettsprisen. Turn, svømming, friidrett, fotball, ski, volleyball og basket er noen av idrettsgrenene der lag og enkeltutøvere har utmerket seg, og vært med å sette Tromsø på idrettskartet.

Bak disse står det et støtteapparat bestående av entusiastiske personer som bruker uendelig mange timer for å legge forholdene tilrette for de aktive, og som i aller høyeste grad er delaktig i de aktives suksess.

Årets kandidat hører imidlertid i høyeste grad blant de aktive, og har i en årrekke gjort det.

Tromsø Idrettslag har siden laget rykket opp i eliteserien for snart tjue år siden, vært en av de mest profilerte fotballklubber i landet, med bl.a. to NM-titler, plasseringer både høyt og lavt på eliteserietabellen, men også et års opphold i 1. divisjon.

TIL har opp gjennom årene fostret opp spillere som også har markert seg på landslagsnivå og i store klubber ute i Europa. Mange er fra egne rekker og startet sin karriere som miniputter i TIL. Mange kom fra andre klubber, både lokale og fra klubber i hele landsdelen. For en del har TIL vært springbrettet til en fotballkarriere på aller høyeste nivå både i og utenfor Norge.

Årets kandidat til idrettsprisen er en av disse. Han startet sin karriere i et av de andre lagene i byen, kom inn i TIL, der han var med på å vinne Norway Cup med TIL’s guttelag. I finalen spilte han venstre back.

Han fortsatte imidlertid ikke i TIL etter denne sesongen I solidaritet med noen sine kamerater som ikke fikk tilbud om å fortsette i TIL, valgte han å spille for Skarp. Et klokt valg skulle det vise seg. Han fikk tidlig spille A-lags fotball, og utviklet seg etter hvert til en ualminnelig målfarlig spiss. I sesongen 1994 scoret han 34 mål på 20 seriekamper. Da var veien kort tilbake til Alfheim og TIL.

Han debuterte på TIL’s a-lag i 1995, men dette året konkurrerte han om spissplassen med Tore Andre Flo og Sigurd Rushfeldt og kom litt i skyggen av disse.

Året etter etablerte han seg fast på laget, og avslutta en fantastisk sesong med å score mål og sikre seieren i cupfinalen mot Bodø Glimt.

Etter seks sesonger i Belgisk toppserie, der han også et år var toppscorer, ble han hentet tilbake til TIL i 2003.

De fleste har vel nå skjønt at kandidaten til årets idrettspris er Ole Martin Årst.

Det sportslige kommer ofte i fokus når en snakker om en idrettsmann av denne kaliber.
Kulturkomiteen har imidlertid i stor grad også lagt vekt på en annen side av Ole Martin enn fotballspilleren.

Nemlig hans engasjement for å hjelpe dem som livet ikke alltid har vært snillest mot, og som har behov for ei handstrekning for å komme seg gjennom hverdagen. Å bruke sin ”heltestatus” på å hjelpe andre viser at det ikke bare er scoringer som ”står i haue på guten”

Han har et sterkt engasjement for brukerne av Varmestua. Han stiller opp her foran hver eneste hjemmekamp. I et avisintervju sier han: ” For meg er dette veldig givende. Å komme dit, spesielt når det går trått sportslig, føles godt. Der råder alltid en positiv stemning, positive tilbakemeldinger får du uansett. Og da er det godt å kunne gi noe tilbake. Det er godt å se hva det kan bety for noen av dem bare å få en billett til Alfheim”.

Ole Martin er også nettopp valgt inn i styret i Kirkens Bymisjon, og han ser veldig frem til å kunne gjøre en innsats her.

Til slutt for ordens skyld:

Sesongen 2005 – Toppscorer i tippeligaen, landslagsspill, nominert til kandidat som årets spiller, meget sterk bidragsyter i å kjempe TIL opp fra nedrykksplass på tabellen til en hederlig 8. plass.

Da skulle det meste være sagt.

TROMSØ KOMMUNES IDRETTSPRIS FOR 2005 TILDELES OLE MARTIN ÅRST

Vi ønsker lykke til i den videre karriere både på og utenfor fotballbanen.