Alexandra Divina

Alexandra Divina

For fjortende gang skal Tromsø kommune dele ut en idrettspris. I statuttene står det at prisen kan tildeles personer, lag eller foreninger tilknyttet idrettsmiljøet i Tromsø kommune. Prisvinneren må enten ha oppnådd gode resultater som er med på å sette Tromsø på kartet, eller på annen måte gjort en fortjenestefull innsats for å løfte idrettsmiljøet i kommunen.

Prisen skal henge høyt, og vi tror at en slik standard ble satt ved de tidligere tildelingene.

Kommunestyret i Tromsø kommune tildeler prisen etter en begrunnet innstilling fra komiteen for Tromsø kommunes idrettspris. Komiteen har hatt følgende sammensetning:

Tonje Randisdatter Tunstad, Ap – leder
Sebastian Hansen Henriksen, H
Bente Ødegaard, Tromsø Idrettsråd
Børge Pettersen, Tromsø kommune – sekretær

IDRETTSPRISEN 2018
Det fokuseres mye på at Tromsø har for få og for dårlige idrettsanlegg. Til tross for dette klarer Tromsøidretten å produsere idrettsutøvere som utmerker seg både på nasjonalt og på internasjonalt nivå. Både turn, fotball, ski og kickboxing har utøvere som representerer Norge på landslag i ulike årsklasser. I tillegg ligger lag fra Tromsø helt i norgestoppen i ulike idretter.
Resultatmessig er det flere utøvere og lag som har levert toppresultater og plasseringer i løpet av året. Johan Andre Forfang, som fikk idrettsprisen for tre år siden, herjer i hoppbakken, og ble sist vinter Tromsøs første olympiske medaljør med sølv individuelt og gull i laghopp. Kvaløysletta Skilags kvinnestafettlag som tok sølv i NM på ski, fikk mye oppmerksomhet i media.
Men så dukker det av og til opp, i skogen av det mangfold av ulike idretter som holder til i Tromsø, idrettsutøvere som leverer resultater i verdensklasse, og som ikke får den oppmerksomheten de fortjener.

Årets prisvinner er en av disse. Kampsportmiljøet i Tromsø er i stadig vekst. Judo, karate og Tae Kwon Do har hatt aktiviteter i byen i mange år, mens andre grener som eksempelvis kickboxing er en relativ ny gren innenfor kampsportmiljøet.

Da Tromsø Kampsportklubb startet med sitt tilbud med kickboxing for ungdom i 2013, dukket en beskjeden 13-åring opp på treninga, og som ønsket å bli bedre kjent med denne idretten. Hun ble fort fast inventar på treningene. Hun var ikke et supertalent fra start, men og viste fort en treningsiver og treningsdisiplin ut over det vanlige.

På trenings- og talentsamlinger gjorde hun seg tidlig bemerket, og hun vant kamper på løpende bånd, og i 2017 ble Alexandra Divina norgesmester for junior, bare 17 år gammel. Dette resulterte i landslagsuttak, og hun representerte Norge under EM som gikk i Makedonia. Her fikk hun en femteplass.

I år har Alexandra tatt flere medaljer nasjonalt i norgescup og NM og internasjonalt i worldcup og åpne stevner. Dette førte til at hun ble tatt ut på landslaget for å representere Norge under VM i kickboxing for junior, som ble avviklet i Italia.

Etter fem forrykende kamper, kom hun til finalen, men måtte gi tapt for sin motstander her. Men en sølvmedalje i et VM, for en som kommer fra lille Tromsø, i en idrett som på verdensbasis er stor, må sies å være en formidabel prestasjon.

Alexandra er ikke bare opptatt av egne prestasjoner. Hun er, tross sin unge alder, også gått inn i trenerteamet i kampsportklubben, og er et stort forbilde for de mange talentfulle utøverne som trener i klubben.

Tromsø kommune er stolt over det arbeidet lag og foreninger gjør for barn og ungdom i kommunen. Og det viser seg at dette også gir resultater, til tross for at alle anlegg kanskje ikke er av den standard en ønsker. Utøvere som Alexandra viser at det er mulig å nå helt til topps selv om en kommer fra en liten klubb med begrensede ressurser.

Alexandra er ung og har mange år foran seg innen denne sporten. Hun fremstår som et godt forbilde for andre unge idrettsutøvere, og som god ambassadør for Tromsø.

Tromsø kommunes idrettspris for 2018 tildeles Alexandra Divina.