Agneta-og-Sara0.jpg

Agnetha Åsheim & Sara Svendsen

For fjerde gang skal Tromsø kommune dele ut en idrettspris. I statuttene står det at prisen kan tildeles personer, lag eller foreninger tilknyttet idrettsmiljøet i Tromsø kommune. Prisvinneren må enten ha oppnådd gode resultater som er med på å sette Tromsø på kartet, eller på annen måte gjort en fortjenestefull innsats for å løfte idrettsmiljøet i kommunen.

Prisen skal henge høyt, og vi tror at en slik standard ble satt ved de tre tidligere tildelingene, der Ole Martin Årst, Kjell Lorentsen og Børge Johansen fikk prisen.

Kultur, Idrett og Oppvekstkomiteen i Tromsø kommune tildeler prisen etter en begrunnet innstilling fra idrettsutvalget som har hatt følgende sammensetning:

Magnar Nilsen
Anni Skogmann
Jonni Ternli
Rolf Hillesøy
Jens Ole Thyholdt
Øyvind Jørgensen
Børge Pettersen

IDRETTSPRISEN 2008

Sett med idrettsøyne har 2008 på mange måter vært et år med mange oppturer og en stor nedtur for Tromsø. De mange oppturene er det idrettsutøvere fra kommunen, representert i ulike idrettsgrener som har stått for. Den store nedturen kom da idrettsstyret vendte tommelen ned for søknad om et OL i Tromsø 2018.

Resultatmessig er det mange kandidater å velge mellom og som har gjort seg fortjent til idrettsprisen. Fotball, volleyball, basket, turn, svømming, friidrett, innebandy er noen av idrettsgrenene der lag og enkeltutøvere har utmerket seg, og vært med å sette Tromsø på idrettskartet.

For noen år siden fikk onsdagsrennene, representert med Tromsø Skiklubb, Tromsdalen Ski og Kvaløysletta Skilag tildelt Tromsø kommunes kulturpris. Årets kandidat, eller kandidater, for det er nemlig to av dem, er et resultat av nettopp onsdagsrennene.

Tromsø Skiklubb har opp gjennom årene fått frem gode skiløpere som har hevdet seg både lokalt og nasjonalt, men ingen har vel hevdet seg godt, også internasjonalt, som årets kandidater.

Begge to kommer fra familier tilknyttet skimiljøet i Tromsø, der det også blant opphavet finnes høyt premierte skiløpere. Begge to startet sin skikarriere i onsdagsrennene, i 6 – 7 års alderen, og har fulgt hverandre som gode venninner opp gjennom skikarrieren.

Begge to har det siste året representert Norge i verdenscupen i langrenn, med akseptable resultater, og begge var med på Tromsø Skiklubbs lag som tok bronsjemedalje i stafett både under NM i 2007 og 2008 og 4. plass i NM lagsprint i 2008.

Begge jentene har de siste årene vært de mest profilerte vinteridrettsutøverne i Tromsø, og da er det ingen hemmelighet at årets kandidater til idrettsprisen er Sara Svendsen og Agnetha Johansen Åsheim.

Som tidligere nevnt, har begge bakgrunn fra ski interesserte familier. Sara har en eldre bror som var aktiv skiløper og forbilde, og som hun fulgte på trening. Etter hvert begynte også de tre yngre søstrene Maja, Anna og Frida med skiløping, og før hver trening, hadde Sara plutselig fire par ski som skulle smøres. I dag er det Sara som er det store forbilde for sine yngre søstre.

I tillegg til sølvedaljen i stafett under NM, avsluttet Sara sesongen 2007/2008 med sølvmedalje i NM i langdistanse (56 km).

Agnetha er også vokst opp i skimiljøet. Med foreldre som begge var aktive skiløpere var det naturlig at hun også skulle havne i dette miljøet. Men i oppveksten hadde Agnetha også mange andre andre interesser innenfor idretten. Sykling, friidrett og fotball er idretter hun har konkurrert i. Hun spilte i sin tid på Fløyas A-lag for damer, og hun har sågar en landskamp for Norges U19 landslag bak seg i karrieren.

Agnetha avsluttet sesongen 2007/ 2008 med en flott 2. plass i Skandinavisk cup og en 5. plass i NM sprint.

I tillegg til å prestere gode resultater, er begge jentene en stor ressurs for Tromsø Skiklubb. De bidrar i arbeidet med barn og unge. De stiller opp på skitreninger og tilstelninger klubben har, når de ikke selv er opptatt med konkurranser. De bidrar på klubbsamlinger og andre samlinger og sommerskiskoler for barn og unge i Troms fylke, og de er utvilsomt et forbilde for de mange barn og unge som i dag driver med skiidrett ikke bare i Tromsø Skiklubb, men i hele fylket

Team Sara og Agnetha satser fortsatt hardt for å nå toppen i langrenn. De føler begge at de begge har tatt et viktig steg opp ettersom begge i år fikk representere Norge i verdenscupen. De er begge fast bestemt på å utvikle seg videre. De er tatt ut på Impuls-lag som gir dem muligheten til å delta på samlinger sammen med landslaget. Dette er både inspirerende og motiverende for jentene.

Gjennom sine mange gode prestasjoner resultatmessig, og sin væremåte, fremstår de som gode forbilder for barn og unge, og som gode ambassadører for Tromsø.

TROMSØ KOMMUNES IDRETTSPRIS FOR 2008 TILDELES SARA SVENDSEN OG AGNETHA JOHANSEN ÅSHEIM

Vi ønsker lykke til med videre karriere i skisporet.