Tage Pettersen (til venstre) og Erik Unaas under Arendalsuka. Foto: Pernille Ingebrigtsen
Tage Pettersen (til venstre) og Erik Unaas under Arendalsuka. Foto: Pernille Ingebrigtsen

Tror fremtidens frivillighet består av flere frivillighetskoordinatorer

Idrettsstyremedlem Erik Unaas satt i panelet som diskuterte fremtidens frivillighet under Arendalsuka tirsdag. Han og flere med han er enig i at frivillighetskoordinatorene kommer til å bli enda viktigere i fremtiden.

Hva skjer med frivilligheten i etterkant av koronapandemien? Hvilke konsekvenser, utfordringer og muligheter vil den intense omstillingen i samfunnet skape for frivilligheten fremover? Vil alt gå tilbake til slik det var, eller fremtvinges nye krav til digitalisering, organisering og nye former for samhandling? Dette var noen av spørsmålene som ble tatt opp under tirsdagens frivillighetsdebatt arrangert av Mobilise AS. 

– Jeg tror frivillighetskoordinatoren blir avgjørende fremover – og den viktigste personen på organisasjonskartet i dugnadsprosjekter og så videre, sa idrettsstyremedlem Erik Unaas under debatten.

Han og de andre i panelet, fra blant annet TV-aksjonen og Øyafestivalen – i tillegg til Høyre-politiker og ishockeypresident Tage Pettersen, var alle enige om at man i fremtiden i større grad vil trenge noen som kan administrere og tilrettelegge for frivilligheten, for å få enda mer ut av de frivillige og kunne understøtte de bedre.

Mangler frivillige 
Mange frykter at flere idlsjeler og frivillige ikke vil komme tilbake etter å ha gjort helt andre ting under koronapandemien. Unaas fortalte at bryte-VM, som skal arrangeres i Oslo i oktober, ennå mangler 200 av 450 frivillige.

– Det viser at i storbyene tar det kanskje enda lenger tid å komme i gang igjen med frivilligheten, sa Unaas.

Han påpekte også at Norges idrettsforbund består av 55 særforbund som alle har opplevd pandemien på forskjellige måter. Samtidig som koronasituasjonen har vært svært krevende og blant annet ført til tap av medlemmer, har den også utfordret flere til å være kreative og tenke nytt og på nye måter. Noen forbund har også opplevd økt aktivitet og vekst, som Golfforbundet. 

Samarbeid 
Det ble også snakk om hvordan man kan skape gode «digitale samhandlingsrom», og hvordan man kan jobbe sammen og gjøre det enklest mulig for de frivillige. Tage Pettersen skrøt av idretten som har klart å stå sammen og talt med én stemme under koronapandemien.

– Idretten har kommet godt ut av det med støtteordninger fordi den har talt med én stemme, mens for eksempel kultursektoren har talt med veldig mange stemmer, sa Pettersen.

20210817_085047479_iOS kopi.jpgFrivillighetens år skal feires i 2022. Foto: Pernille Ingebrigtsen