idrettslek5.jpg

Flyktninger fra Ukraina i Lillestrøm

Det er flere ukrainske flyktninger i kommunen med behov for idrett/aktivitetstilbud, og antallet med behov vil øke i tiden fremover.

Lillestrøm kommune vil i løpet av 2022 ta imot og bosette 260 flyktninger. 

Lillestrøm kommune avholdt tirsdag 5. april et informasjonsmøte for flyktninger som er midlertidig bosatt i kommunen i private husholdninger, og vi ser allerede at det er flere som befinner seg i kommunen nå. 

Flere idrettslag har fått henvendelser om deltakelse i idretten, og vi er svært takknemlige for at idretteslagene står klare til å ta imot.

Idrettsrådet opererer som en samlende aktør av idrettstilbudet til flyktningene i kommunen, og det er totalt 35 av 101 idrettslag i kommunen som har besvart spørreundersøkelsen vår om aktivitetstilbud for flyktninger. Vi er takknemlig til alle som har svart - og det er beundringsverdig hvor fleksible idretten er nok en gang! Dersom dere ikke har svart, men ønsker å besvare undersøkelsen er det fortsatt mulig via denne linken. 


Det vi umiddelbart ser behov for er følgende:

Tilgang på ordinært aktivitetstilbud

Enkelte idrettslag har allerede blitt kontaktet angående deltakelse i et ordinært aktivitetstilbud. Vi ber innstendig om at terskelen for deltakelse tross "begrenset" kapasitet i disse tilfellene. Det er viktig med tilbud i nærområdene hvor flyktningene er midlertidig bosatt, og det er vesentlig at de kan drive med aktivitet/idrett de allerede har kjennskap til - for å senke terskelen for deltakelse. 

Utstyr

Ved deltakelse i et ordinært aktivitetstilbud oppstår behovet for utstyr raskt. Behovet varierer, men vi oppfordrer idrettslagene til se på muligheter for å innhente nødvendig utstyr for å bedrive aktivitetene som tilbys i deres idrettslag. Dette vil gjøre deltakelsen vesentlig enklere ved hjelp av tilgang fotballsko eller svømmeutstyr klart når de skal delta i aktivitet. 

Betaling

Det er foreløpig uklart hvilke støtteordninger som vil komme fra kommunalt hold og NIF, men vi oppfordrer på det sterkeste at idrettslagene ser bort fra treningsavgift/medlemskontingent i begynnelsen. Alle barn under 12 år er dekket av barneforsikringen og kan delta i alle slags tilbud som idrettslagene organiserer. Dette vil det komme ordninger på. Viken idrettskrets har opprettet en egen side med praktisk informasjon og støtteordninger til dette formålet. 

 

Idrettsrådet komme tilbake med et informasjonsmøte når vi har mer praktisk informasjon. Dette kan komme med kort frist, det vil avhenger av situasjonen.