Sigurd Rushfeldt

Sigurd Rushfeldt

For sjuende gang skal Tromsø kommune dele ut en idrettspris. I statuttene står det at prisen kan tildeles personer, lag eller foreninger tilknyttet idrettsmiljøet i Tromsø kommune. Prisvinneren må enten ha oppnådd gode resultater som er med på å sette Tromsø på kartet, eller på annen måte gjort en fortjenestefull innsats for å løfte idrettsmiljøet i kommunen.

Prisen skal henge høyt, og vi tror at en slik standard ble satt ved de tidligere tildelingene, der Ole Martin Årst, Kjell Lorentsen, Børge Johansen, Sara Svendsen og Agnetha Johansen Åsheim, Ørjan Hansen, og sist Ivan Tzachev fikk prisen.

Byrådet i Tromsø kommune tildeler prisen etter en begrunnet innstilling fra idrettsutvalget som har hatt følgende sammensetning:

Magnar Nilsen
Anni Skogmann
Rune Kufaas
Alf Konrad Wilhelmsen
Svein Morten Johansen
Øyvind Jørgensen
Børge Pettersen

Idrettsåret 2011, sett med Tromsø-øyne, har på mange måter hatt fokus på fotballen. Det har imidlertid vært prestert gode resultater fra andre idretter og idrettsutøvere, og spesielt innenfor svømming og turn. I tillegg har også i år Tromsø Storm hatt en god sesong, der de nok en gang endte opp med en sølvmedalje i sluttspillfinalen.

TUIL klarte å vinne 2. divisjonen, og klarte målsettingen om å være tilbake i Adeccoligaen etter ett år.

Men hovedfokuset dette året har vært på «Gutan» i TIL. Allerede etter de første kampene i årets Tippeliga viste «Gutan» at i år ønsket de å være med å kjempe helt oppe i toppen av tabellen. Og i motsetning til tidligere år, der TIL ble beskylt for å være et kjedelig forsvarslag som ikke scoret mål, ble det i år puttet og puttet.

Ikke bare av bare av innleide målhungrige ungsauer. Gamlingen sjøl, som tok en sesong til med ett mål for øye, viste allerede i første seriekamp scoringsform. Og den 29. mai ble målet nådd. I kampen mot Brann overtok Sigurd Rushfeldt scoringsrekorden med sitt 167. mål i den norske eliteserie. Etter endt sesong står Sigurd oppført med totalt 172 scoringer i den øverste divisjon i Norge, og totalt 99 mål for TIL i Tippeligaen. Dette gjør Sigurd til den desiderte målkongen i Norge.

Sigurd Rushfeldt kom til TIL første gang i 1992 fra Vadsøklubben Norild. Han fikk sin debut i Tippeligaen 3. mai 1992, og den første scoringen kom i hans første kamp i start-elleveren, nettopp mot Start den 31. mai. Dermed var scoringseventyret i gang.

Sigurd både startet og avsluttet sin fotballkarriere på øverste nivå i Tromsø IL. I mellom disse periodene har han spilt for Rosenborg, Birmingham, Racing Santander, og det lengste og mest suksessrike oppholdet i Austria Wien. Her ble han Østerisk seriemester i 2003 og 2006 og cupmester 2003, 2005 og 2006. Oppholdet i Rosenborg var heller ikke helt uten heder og ære. Her ble han tre ganger seriemester og en gang cupmester. I tillegg var han også toppscorer i tippeligaen, i -97 og -98 i løpet av Rosenborgtiden.

Sigurd har også spilt 38 kamper og scoret 7 mål for det norske landslaget.

Sigurd har spilt for TIL i totalt elleve sesonger. Den første perioden fra 1992 til 1996. I denne perioden fikk Sigurd meg seg et cupmesterskap, og i den siste perioden to tredjeplasser og en andreplass i tippeligaen.

Sigurd er en svært ærgjerrig person. Han er ekstremt fokusert på det han driver med. Ofte ble han igjen for terpe detaljer etter at fellestreningene var over. Det hevdes fra en tidligere medspiller, på damebesøk i nabolaget til Alfheim, at han av og til ble vekket tidlig lørdag eller søndag morgen, med lyden av fotballer som smalt mot reklameskiltene på stadion. Det var Sigurd som trente skuddfoten før helgas hjemmekamp.

Det må også nevnes at han samtidig som han spilte for TIL i den første perioden, gjennomførte studier på Universitet i Tromsø, der han skaffet seg et hovedfag i pedagogikk

For Tromsø IL har Sigurd betydd mye. Ikke bare som en god fotballspiller, men også som den personen han fremstår som, både på og utenfor banen. Han har vært et forbilde og en mentor for unge spillere, både i og utenfor TIL-miljøet, og han har vært, og vil fortsatt være en god ambassadør for Tromsø by. I den forbindelse er han også utnevnt til ambassadør for sjakk-OL i Tromsø 2014.

Når han nå går over i pensjonistenes rekker som fotballspiller, vil han fortsatt være i TIL-miljøet der han skal jobbe med spillerutvikling. Vi håper at ikke bare TIL, men hele fotball-Tromsø kan nyte godt av Sigurd sine kvaliteter i fremtiden.

TROMSØ KOMMUNES IDRETTSPRIS FOR 2011 TILDELES SIGURD RUSHFELDT.

Vi ønsker lykke til med det videre arbeidet for fotballen i kommunen.