Johann André Forfang

Johann André Forfang

Dette er en ung utøver som fikk sin første internasjonale plassering i 2014, men som i gjennom hele 2015 virkelig etablerte seg i verdenstoppen i sin idrett. Bekreftelsen på at priskomiteen hadde gjort et riktig valg, fikk vi i jule og nyttårs-helga, der hele Norge på direkte sending kunne følge Tromsø Skiklubbs Johann Andre Forfang hoppe seg inn blant de seks beste skihopperne i verden. Og nå når prisen deles ut har vi også fått med oss det som skjedde forrige helg, der Johann fikk en fjerdeplass, var med på laget som tok gull i VM i skiflyging i Kulm i Østerrike.

Johann er på mange måter født inn i hoppmiljøet. Hans far, Hugo, har i mange år vært en av krumtappene i Tromsø Skiklubb. Han har vært sentral i utviklingen av hoppanlegget i Grønnåsen, vært trener for mange unge rekrutter i klubben, der i blant Johann’s storebror Daniel.

Daniel var Johann’s store forbilde. Han var på topp i sesongen 2004/2005 og var med på det norske laget i world-cup. Daniel bodde og trente denne tiden i Trondheim, så den inspirasjonen Johann fikk gjennom storebror, var via TV-bildene fra ulike world-cuprenn rundt om i verden. Drømmen til Johann var å hoppe sammen med storebror i World-cup. Drømmen ble imidlertid knust da Daniel i et renn falt og skadet seg slik at han aldri klarte å kjempe seg tilbake til det nivået han hadde.

Også faren, Hugo, var ganske utslitt etter Daniels strabasiøse og steintøffe vei mot verdenstoppen. Han prøvde å få Johann til å begynne med noe annet, men reaksjonen til Johann var: « Pappa, det der får du aldri lov å si igjen. Æ e skihopper» Og så rett han fikk.

Fra Johann var ganske liten har han hatt fokus på at han en gang skulle bli best. Det kreves stor offervilje og forsakelse på mange andre områder. Da han var liten så han et program om Ole Einar Bjørndalen som sa at det var uaktuelt for han å sette seg tre uker tilbake i treningsarbeidet på grunn av en fest og andre ting som virket negativt på treninga. Denne praksisen har Johann levd etter i alle år.

Det er heller ikke enkelt for en 16 åring å flytte hjemme fra for å klare seg selv og samtidig ha fokus både på skolearbeid og trening. For å få de beste muligheter for å lykkes som skihopper, valgte Johann å begynne på Heimdal videregående og trene sammen med Trønderhopp. Et absolutt krav fra foreldrene var fullføring av videregående med stående i alle fag. Johann svarte på tiltalen og fikk beste eksamenskarakter, til tross for mye reising ifbm deltakelse i internasjonale hopprenn.

For ordens skyld må nevnes noen av de plasseringer som Johann har oppnådd i sin, til nå, korte karriere som toppidrettsutøver:

  • Junior VM: Bronse i laghopp i 2014. Gull i normalbakke og gull i laghopp 2015.
  • Senior: World cup 2015 – 3 tredjeplasser og 3 fjerdeplasser i individuelle renn.
  • Flere andre og tredjeplasser i lagkonkurranser.
  • I den Tysk/ Østerriske hoppuke 2015/2016, også omtalt som verdens tøffeste hoppkonkurranse, ble Johann til slutt nummer seks sammenlagt, etter to 4. plasser, en 7. og en 8. plass. Og nå sist, gull og fjerdeplass i VM i Skiflyging. En formidabel prestasjon.

Johann er fortsatt ung. Han fyller 21 år i år, og har en lang hoppkarriere foran seg. Grunnlaget for karrieren er lagt i Tromsø Skiklubb, og det viser at det lokalt i klubbene finnes et godt støtteapparat og gode trenere som kan utvikle talenter, selv om anleggssituasjonen ikke er optimal. Det er Tromsø kommune stolt av.

Gjennom sine gode prestasjoner resultatmessig, og sin fine væremåte, fremstår Johann som et godt forbilde for barn og ungdom, og som god ambassadør for Tromsø.

Tromsø kommunes idrettspris for 2015 tildeles Johann Andre Forfang.
Vi ønsker lykke til med videre karriere i hoppbakken.