Bjørn Steinar Johansen

Bjørn Steinar Johansen

For tolvte gang skal Tromsø kommune dele ut en idrettspris. I statuttene står det at prisen kan tildeles personer, lag eller foreninger tilknyttet idrettsmiljøet i Tromsø kommune. Prisvinneren må enten ha oppnådd gode resultater som er med på å sette Tromsø på kartet, eller på annen måte gjort en fortjenestefull innsats for å løfte idrettsmiljøet i kommunen.

Prisen skal henge høyt, og vi tror at en slik standard ble satt ved de tidligere tildelingene.

Kommunestyret i Tromsø kommune tildeler prisen etter en begrunnet innstilling fra komiteen for Tromsø kommunes idrettspris. Komiteen har hatt følgende sammensetning:
Tonje Randisdatter Tunstad, Ap – leder
Sebastian Hansen Henriksen, H
Kjersti Strand, Tromsø Idrettsråd
Børge Pettersen, Tromsø kommune – sekretær


IDRETTSPRISEN 2016

Idrettsåret 2016 startet med et fantastisk flott og vel gjennomført NM på ski på Storelva. Et godt samarbeid mellom Kvaløysletta Skilag og Tromsø Skiklubb. Resultatmessig oppnådde Kvaløysletta Skilags damer den beste plasseringen for deltakere fra Tromsø med en fjerdeplass i stafetten, slått på målstreken av Lillehammer som tok tredjeplassen.

Fjorårets idrettsprisvinner, Johan Andre Forfang fulgte opp de gode resultatene fra 2015, og kronet det hele med å bli verdensmester i lagkonkurranse under VM i skiflyging i Kulm.

Adam Wenham representerte Norge og Tromsø Svømmeklubb i Paralympics i Rio, der han svømte inn til femte plass og ny pers i finalen på 100 m bryst. Nasjonalt har også Tromsø svømmeklubb oppnådd gode resultater. Det samme har Tromsø Turnforenings unge turnere både blandt gutter og jenter gjort.

På tampen av dette året har også Tromsø skiklubbs Anna Svendsen hevdet seg i skisporet, der hun fikk en fin femteplass i finalen i sprint i verdenscuprennet på Lillehammer.

Innenfor ballidrettene er det nok TUIL som har grunn til å være mest fornøyd, med opprykk til OBOS ligaen. TIL berget så vidt plassen i Tippeligaen og BK-Tromsø og Tromsø Storm havnet midt på tabellene i volleyball og basketball.

Til tross for vanskelige treningsforhold, gror det godt blant Tromsøs mange unge idrettstalenter.

Årets prisvinner var på høyden av sin aktive idrettskarriere for ca 50 år siden, men som fortsatt lever og ånder for sin klubb. Han har opp gjennom årene hatt de fleste roller i klubben. Fra spiller til trener, sjåfør, parkeringssjef, styreleder og nå materialforvalter. Den jobben har han hatt siden i 1987. Dagen etter at priskomiteen hadde hatt sitt møte og bestemt hvem som er årets prisvinner hadde en av byens aviser en stor artikkel om vedkomne, som om de viste hvem som skulle få prisen. De som følger litt med på sportssidene i avisa skjønner kanskje at det er Bjørn Steinar Johansen som er årets vinner av Tromsø kommunes idrettspris 2016.


Bjørn Steinar er en ekte TIL-gutt. Han er nesten født inn i klubben, har hatt sin oppvekst her, og det å spille for en annen klubb hadde vært utenkelig. Han debuterte på Tromsø idrettslags A-lag i 1954. Men før det hadde han gått gradene via lag i aldersbestemte klasser hvor han har mange krets- og bymesterskap.

Han ble Nord-Norsk cupmester for TIL 1956 og han fikk også med seg tre kamper for det nord-norske landsdelslaget. Totalt står Bjørn Steinar oppført med 195 obligatoriske kamper på TILs A-lag før han høsten 1969 la fotballskoene på hylla.

Til tross for alle 195 kamper, står Bjørn Steinar ikke oppført med et eneste mål i protokollen. Det må vel datidens fotballfilosofi ta skylden for. Var du back, så var du back, og da hadde du ingenting over midtlinja å gjøre. Det var nærmest strengt forbudt.

Men det er på en måte den innsatsen han har lagt ned for klubben etter at han avsluttet sin karriere som aktiv idrettsutøver som har kvalifisert han til årets pris. Først i ulike verv i styret, trener for aldersbestemte lag, før han i 1987 ble materialforvalter og utstyrsansvarlig, en jobb han har hatt sammenhengende siden den gang.

Hver eneste dag sørger han for at utstyret til klubbens A-lagsspillere er på plass. Han vasker alt utstyr etter hver trening og kamp, og sørger for at utstyr som skal være med til bortekampene er på plass. Når det er hjemmekamp har han i forkant gjort alt klart for den enkelte spiller i garderoben. Han er blitt en del av miljøet i garderoben, en humørspreder, og slagferdig i sine kommentarer. Men han kan også refse spillerne dersom innsatsen på banen er for dårlig

Men når kampen begynner er han så nervøs at han ikke klarer å stå på tribunen og følge med. Han må gå inn i garderoben. Hvordan kampen utvikler seg hører han gjennom reaksjonene til publikum. Scoringene får han med seg på storskjermen. I reprise.

Det er mange år siden Bjørn Steinar ble pensjonist. Men jobben han som frivillig legger ned for TIL tar mye tid, og utgjør bortimot et halvt årsverk. Kona sier at Alfheim er Bjørn Steinar sitt andre hjem, men Bjørn Steinar sier at hun er like ivrig TIL-henger så det går opp i opp.

Bjørn Steinar har levd og åndet for Tromsø Idrettslag i nesten 70 år. Han har vært æresmedlem i TIL siden 1992. Hele familien har vært TIL-folk. Begge brødrene spilte for TIL. Også to sønner, hvor av den ene, Bjørn «Bummen», står oppført i TIL’s adelskalender som den spilleren som har flest spilte A-lagskamper for klubben.

De to største oppturene han har hatt med TIL, er de to Cup-seirene i 1986 og i 1996. Spesielt den siste. Da spilte nemlig «Bummen» på laget som tok kongepokalen.

Bjørn Steinar representerer de mennesker som alle klubber og lag er avhengige av. De som av kjærlighet til klubben legger ned tusenvis av timer i frivillig arbeid, men som ikke ser på det som arbeid, men som en meningsfylt fritidssyssel. Det er mange slike rundt omkring i klubbene, men altfor få får den oppmerksomhet de fortjener.

Tromsø kommunes idrettspris for 2016 tildeles Bjørn Steinar Johansen.

Vi ønsker lykke til, og regner med at han får mange gode år i sitt arbeide for Tromsøfotballen.