Åpent brev til bystyrerepresentantene ifm Investeringsvalg «Utvidelse av Sør Amfi, bygging av turnhall og flytting av fotballbane»

Det har over lengre tid (siden 2017) vært arbeidet med dette prosjektet i Myra idrettspark, som vil gi store ringvirkninger for idretten og samfunnet. Dette prosjektet ble vedtatt av bystyret i mars 2023. En utvidelse av Sør-Amfi vil ikke bare komme ØIF Elite til gode, slik det kan fremstå i media. Det er i dag stort press på hallflatene i Arendal kommune og dette prosjektet vil være sårt tiltrengt økt hallkapasitet som vil komme hele breddeidretten til gode;
1) Flytting av turnhallen gir nødvendige gulvarealer for gym og trening for Sam Eyde vgs. Vi har en leietaker som er klar til å betale leie og som i tillegg er med på investeringen.
2) Flytting av turnhallen frigir gulvarealer for idrettslagene i Arendal. Veksten i aktivitet stopper opp, fordi vi mangler hallflater.
3) Ny turnhall gir økt kapasitet til en stor klubb, med høy aktivitet helt fra de aller minste til ungdommer i norgestoppen.
4) Oppnå samtidig en regional og nasjonal vertskapsarena for store idrettsarrangementer innenfor flere idretter.
5) Få en enda bedre vertskapsarena til kultur-, messe- og konferansearrangementer
6) All vekst i aktiviteter rundt Sør Amfi, vil gi positive ringvirkninger ift oppvekstmiljø og idrettsmiljø i hele Arendal og Østre Agder. Dette gjør Arendal til ett mer attraktivt sted å bo.


Vi er dessverre i en «nå eller aldri» situasjon! Arendal kommune har nå interessenter og bidragsytere som sannsynligvis ikke kommer tilbake hvis vi utsetter, igjen. Vi har en sikker leietaker i Sam Eyde VGS/Agder Fylkeskommune. Fylkeskommunen har allerede satt av 15mill til utvidelsesprosjektet. Sparebanken Sør har lovet 10mill. Det blir innløst tippemidler og mva-kompensasjoner. Kort fortalt, så får man veldig mye igjen for de pengene Arendal kommune investerer. I tillegg kommer alle ringvirkningene; flere barn inn i positiv, organisert aktivitet, sikre/faste leieinntekter og de variable inntektene ift større arrangementer.


Hva skjer hvis dette prosjektet ikke blir noe av? Arendal kommune er vertskap for Sam Eyde VGS og Fylkeskommunen. De har i flere år varslet behov for mer kapasitet i hallen og bruker i dag 1-2mill i transportutgifter for å busse elevene til idrettshall i Froland. Vil de bygge noe eget? Hvem får i tilfelle tilgang til dette og på hvilke vilkår? Vil de gjøre dette i Arendal eller vil de øke kapasiteten på andre skoler med bedre rammevilkår? Vil vi beholde idrettslinja og dagens leieinntekter i lengden hvis vi ikke legger til rette for dette?

Vi har endelig vekst i deltagelse i idretten etter pandemien, men flere idrettslag har begrensinger på inntak - grunnet manglende kapasitet. I Arendal har vi store sosioøkonomiske utfordringer, så store at vi idag får statlige midler til inkluderingstiltak for å tiltrekke oss flere til organisert idrett. Men hvor skal aktivitetene gjennomføres? Vi har levekårsutfordringer, men trenger mer hallplass for å tilby mer aktivitet til flere.


Vi kjenner til historiene om Arendal Turnforening som flyttet til større hall og fikk flerdoblet medlemstall. Nå har de ventelister. Det samme med Arendal Tennis. På den andre siden har vi få aktive svømmere i Arendal og vi starter svømmeskole for barn flere år senere enn andre steder. Dette skyldes manglende anlegg. Anlegg gir aktivitet og folkehelse.


Investeringen i idrettsanlegg er noe av det tryggeste politikere kan gjøre: En studie, fremlagt av den anerkjente utreder Steinar Strøm, Vista Analyse og NIF-president Berit Kjøll under Arendalsuka 2022, slår fast at 1 mill investert i idrettsanlegg gir 3 mill tilbake. Fra oppsummeringen: «både gjennom at aktive blir mer aktive, og gjennom at inaktive rekrutteres til aktivitet. Investeringer i anlegg er derfor ikke bare viktig for å dekke etterspørselen etter anlegg, men nødvendig for å sikre en bred rekruttering blant barn og unge. Videre viser rapporten en sammenheng mellom fysisk aktivitet og samfunnsgevinster som økt arbeidsinnsats og bedre helse. Se: https://www.nettavisen.no/sport/rapport-idrettsanlegg-gir-
tre-ganger-gevinst-til-samfunnet/s/12-95-3424301696 I en tid hvor psykisk uhelse er økende blant ungdom, er det blitt enda viktigere at vi tilrettelegger for sunne møteplasser og arenaer. Vi må investere i flere treningsflater og forebygging, for å redusere behovet for reparasjon eller kommunale tjenester.


Til slutt: Alle forstår at Arendal er i en krevende økonomisk situasjon, med høy gjeld og høye rentekostnader. Da er det ekstra viktig å gjennomføre investeringer som gir sikre, forutsigbare, helsefremmende og forebyggende effekter. I tillegg; sikre leieinntekter, økt aktivitet til barn og unge, økt attraktivitet som bostedskommune og positive ringvirkninger i hele regionen. Vi må ikke la denne muligheten gå fra oss!


For styret i Arendal Idrettsråd og idretten i Arendal, med 57 idrettslag og 15.000 medlemmer

John-Are Tharaldsen - Styreleder

Knut Ove Stenhagen - Nestleder